Courtage heter den avgift du betalar när du handlar med värdepapper. Ofta tänker vi på aktier eller fonder när vi hör ordet värdepapper men det kan lika gärna vara papper på råvaror som du har köpt, exempelvis guld, silver eller olja. Det kan också vara vinstgivande men riskfyllda värdepapper som optioner och terminer. Det kan till och med vara obligationer, vilket är företagslån eller statslån som du har till ägo. Värdepapper är alltså ett papper som bevisar äganderätt på något med en viss funktion, där funktionen ofta är att stiga i värde eller ge utdelning. Vad är då courtagets roll i det hela?
Varför betalar man courtage?
Courtage måste du betala till det företag som förvaltar värdepapper och transaktioner. Det är ofta en vanlig bank som tillhandahåller den uppgiften men det kan också vara en bank blandat med försäkringsbolag, såsom länsförsäkringar eller en så kallad nätmäklare. Några bra exempel på nätmäklare är Avanza och Nordnet. Dessa kallas ibland felaktigt för banker på grund av att de erbjuder lån. Sanningen är att de saknar vissa tjänster för att kunna kalla sig för en riktig bank. Det är dock en väldigt hårfin och ganska oklar linje och det är på inget sätt olagligt att kalla dessa för nätbanker.
Vad kostar courtage?
Kostnaden för courtage varierar beroende bland annat på hur många värdepapper du vill köpa. Det finns speciella konton med specifika gränser, vilket gör dessa konton mer fördelaktiga att använda beroende på hur stor courtageavgiften är. Det finns även startkonton hos både Nordnet och Avanza samt hos några vanliga banker där du slipper betala courtageavgiften helt under en begränsad tid och under ett begränsat belopp. Courtageavgiften ligger på ett lågt procentuellt belopp som varierar mellan 0,15 – 0,50 %. Hos vissa aktörer kan du välja att ha en låg fast avgift, till exempel 99 kronor. Med andra ord är courtage i regel billigt men viktigt för våra förvaltare.