Vad är ISK?

ISK, eller investeringssparkonto som det egentligen heter, är ett sparkonto anpassat för dig som vill investera i aktier och fonder men som vill göra det så enkelt som möjligt. När du handlar med aktier på egen hand behöver du hålla koll på dina vinster och förluster samt deklarera varje enskild affär. Detta slipper du om du väljer att investera med hjälp av ISK eftersom du då endast behöver betala en årlig schablonskatt på hela ditt innehav. Det finns många fördelar med att spara på ett ISK, särskilt om målet är att spara på lång sikt, till exempel till en bostad eller till barnen.

Passar vid ett långsiktigt sparande

Som vi nämnde ovan slipper du deklarera varje enskild vinst om du väljer att spara på ett investeringssparkonto. Du betalar istället en schablonskatt som i dagsläget ligger på 0,447 %, vilket är bra mycket lägre än den skatt du behöver betala på dina aktievinster om du väljer att handla med aktier på egen hand. Dock får du räkna med att avkastningen på ISK inte är lika hög som den kan bli om du köper och säljer aktier aktivt. Att tjäna stora summor på kort tid med ISK kommer bli svårt och det är därför detta sparande främst lämpar sig för långsiktigt sparande.

Fördelar med ISK

Det finns såklart en rad fördelar med att spara på ett investeringssparkonto. Dels är det enkelt, bekvämt och smidigt och dels jobbar dina pengar utan att du behöver tänka på det. Dessutom är risken för sparandet mycket låg, eftersom ditt innehav sprids ut över flera olika aktier. Detta resulterar samtidigt i att avkastningen inte blir lika hög som om du skulle investera på egen hand där du själv får göra aktiva val. Hur som helst kan ett ISK vara ett utmärkt alternativ för dig som planerar att köpa en bostad i framtiden, som vill spara extra pengar till pensionen eller som vill spara till barnen.