Vem måste bokföra?

Du som driver eget företag är enligt lag skyldig att bokföra alla ekonomiska händelser inom företaget. Bokföringsskyldigheten omfattar alla juridiska personer som driver aktiebolag, handelsbolag samt ekonomisk förening. Den omfattar även fysiska personer som driver enskild firma. Bokföringen måste alltid ske i kronologisk ordning och bör därför ske regelbundet. Du som ägare av ett företag är alltid ansvarig för din bokföring, även om du väljer att lämna ifrån dig den till en byrå för hjälp.

När inträder bokföringsskyldigheten?

För dig som driver enskild firma inträder bokföringsskyldigheten direkt den dagen du bildar ditt företag. För juridiska personer så inträder bokföringsskyldigheten först när företagets tillgångar överstiger en och en halv miljon kronor. Det finns inga lagar om hur du exakt ska sköta din bokföring, det kan ske både på fysiska papper och online, men du får inte bokföra exempelvis i Excel, eftersom där går det att göra ändringar som inte kan spåras i efterhand.

Bokföra själv eller anlita hjälp

Det finns inget som säger att du som enskild näringsidkare måste låta en redovisningskonsult göra din bokföring, har du kunskapen är det tillåtet för dig att sköta den själv. Har du ett litet företag med få och enkla affärshändelser kan detta absolut vara ett bra alternativ. Många gånger visar det sig dock vara svårare än vad många trott från början, och att ta hjälp kan därför vara en god idé.

Vad behöver du bokföra?

Det du behöver bokföra är dina löpande verifikationer, alltså vanligtvis inkomster och utgifter du har i företaget. Du behöver också göra resultat- och balansräkningar samt ett bokslut efter varje räkenskapsår. Det finns olika metoder för bokföring, du som har ett mindre företag kan använda dig av kontantmetoden som är rak och enkel. Du som har ett större företag med högre omsättning kommer dock att behöva använda dig av faktureringsmetoden, som kräver mer kunskap och en del mer jobb.